Alacahöyük Müzesi- Çorum

Alacahöyük’te ilk yerel müze, 1940 yılında açılmıştır. 1982 yılında örenyeri içerisindeki binasına taşınan müze 2011 yılında yeniden düzenlenmiştir.

Alacahöyük Müzesi- Çorum
Fotoğraf: Kültür ve Turizm Bakanlığı

“Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olan müze binasında, arkeolojik ve etnografik eserlerin yer aldığı teşhir salonları mevcuttur.

Arkeoloji salonu, 2 ana 2 ara kattan oluşmakta olup, eserler Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Hitit Dönemi, Frig Dönemi, Roma ve Helenistik Dönem olmak üzere kronolojik sıralamayla sergilenmektedir. Aslına uygun olarak teşhire sunulan Eski Tunç Çağı Alacahöyük Mezar Yapısı ile anılan mezara ait ölü gömme töreni sanal olarak canlandırılmıştır. Ayrıca Hitit mimarisi sergi alanında Hitit arabası ile Hitit başkenti Hattuşa ören yeri sanal olarak gezilebilmektedir.

Söz konusu müzede Hitit kralı II. Tuthaliya’ya ait (M.Ö. 1430) ünik olarak nitelendirilebilecek çivi yazılı bronz kılıç, UNESCO tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit Dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy – Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar da sergilenmektedir.

Pazarlı kazısında açığa çıkartılmış olan Frig Dönemi buluntularını Helenistik, Galat, Roma ve Bizans Dönemi seramik, cam ve madeni eserlerin teşhiri takip eder. Ayrıca, müzede Helenistik, Roma eyalet ve resmi sikkeleri ile Doğu Roma ve İslami dönem sikkelerinden oluşan zengin bir sikke koleksiyonu da bulunmaktadır.

Etnografya salonu ise, Türk sanatının Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar devam eden örneklerinin sergilendiği bir bölümdür. Bu salonda Çorum’a özgü bakırcılık, leblebicilik ve kahvehane kültürünü yansıtan üç ayrı dükkân çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak canlandırılmıştır.

Müzede, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde sesli rehberlik sisteminden ziyaretçiler ücretsiz olarak faydalanabilmektedir.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı