Dartı ve Çiğce

Dartı veya Tartı, Kocaeli ve İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin batı kısmında tüketilen bir süt ürünüdür. Yapılışı bölgeye göre değişir.

Dartı ve Çiğce

Hazırlanış Şekli;

Süt kaynatılmadan bir süre bekletilir. Daha sonra üzerinde oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Buna "ciğce/çiğce" adı verilir. Yemeklerde lezzeti artırmak için kullanılır.

Süt kaynatılırken oluşan yağlı tabaka alınarak bir tencerede biriktirilir. Tencere içindeki hafif yağlı tabaka ocakta (hafif ateşte) kırmızılaşıncaya kadar kaynatılır. Pırtık pırtık bir şekil alınca ateşten alınır. Bir kap içine boşaltılarak donması beklenir. Yağlı bölüm üstte, tortu altta kalacak biçimde donan malzeme; kahvaltılarda ve makarnalarda sos olarak kullanılır. Dartı özellikle keşkek yapımında tüketilir. Süt pişirilmeden önce üstünde oluşan ince yağlı tabaka (pişirilmediği sürece) "çiğce/ciğce" veya pişirildikten sonra oluşan süt kaymağı ya da yoğurt kaymağı biriktirilir. Biriktirilen süt kaymağı, ateşin üzerinde koyu kahverengi pütürlü bir hal alana kadar kavrulur. Uygun kaplara alınır. Biraz bekleyince üst kısma sarı renkli yağı çıkarken kahverengi tortulu kısmı alta çöker. Buna "dartı" denir.

Kaynak: Kocaeli Valiliği