Tarihte İlk Defa Güneş’e Bu Kadar Yaklaşıldı

NASA, ‘Parker Güneş Sondası’ isimli uzay aracının, bugüne kadar Güneş’e en çok yaklaşan insan yapımı araç olduğunu açıkladı. NASA’ dan yapılan açıklamada, ‘’Güneşin yüzeyine 6,1 milyon kilometre yaklaştık’’ denildi.
Güneş’in arka tarafında kaldığı için birkaç gündür sinyal alınamayan Parker, 26 Aralık’ta ilk sinyalini gönderdi. Gelen veriler aracın saatte 692 bin kilometre hıza ve 980 santigrat derece ısıya ulaştığını gösterdi.
NASA gelen veriler doğrultusunda güneşin yüzeyine 6,1 milyon kilometre yaklaştıklarını açıkladı. Bu, Dünya ile Ay’ın arasındaki mesafenin yaklaşık 16 katı, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin ise 24’te biri.
BBC'ye konuşan NASA’nın bilim projeleri direktörü Dr. Nicola Fox, ‘’İnsanlar yüz yıllardır Güneş’i inceliyor, ancak bir yerin atmosferini orayı ziyaret etmeden anlayamazsınız. Biz Güneş’ten 93 milyon mil uzaklıktayız. Yani Güneş ile Dünya birbirinden bir metre uzaklıktaymış gibi düşünürsek, Parker Uzay Sondası Güneş’ten dört santimetre uzaklıkta. Yani bu yakın bir mesafe’’ dedi.
Uzay aracı bir kalkan ile korunuyor ve bu sayede Güneş’in atmosferine hızlıca girip çıkabildi. Araç, saniyede 191 km ile insan yapımı tüm taşıtlardan daha hızlı hareket ediyor. Bu süratle Londra’dan New York'a yalnızca 30 saniyede ulaşılabiliyor.
Bilim insanları uzay aracının, Güneş’in atmosferinin en dış katmanından (Korona’dan) geçerek uzun süredir devam eden bir gizemi çözeceğini umuyorlar.